piątek, 26 kwietnia 2013

Przepis 17 - sałatka z awokado

Sałatek robię całe mnóstwo, ale naprawdę dobrych dressingów znam tylko kilka. Do tej sałatki dodaję jeden z moich ulubionych w wersji tzw podstawowej. Ale najpierw sałatka:
- mix sałat z rukolą
- pomidorki koktajlowe
- cebula
- awokado
- ser typu feta ( ja użyłam ulubionego greckiego serka sałatkowego firmy "Turek", jest dużo delikatniejszy niż prawdziwa feta)
- pieprz
Wszystkie składniki kroję i dodaję do sałaty. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Polewam zmieszanym sosem:
- oliwa z oliwek 1/3 szkl
- syrop z agawy ( parę łyżeczek)
- ocet jabłkowy ( kilka łyżeczek do smaku)
- łyżeczka musztardy dijon
Ten sos to wersja podstawowa i baza do innych, łączonych np. ze szczypiorkiem lub konfiturą pomarańczową. Polana nim sałatka nabiera niezwykłego smaku, nawet jeżeli jest uboga w dobre warzywa i składniki. Ponadto ocet jabłkowy to, okazało się, samo zdrowie, a szwagier mojego męża dodaje go nawet do omletów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz