sobota, 13 kwietnia 2013

Przepis 13 - spaghetti putanesca

To spaghetti jest delikatne i pyszne. Sądzę, że Brunio  nie przekona się do anchois, ale sos pomidorowy lubi, jak większość dzieci. Żal mi trochę, że nie mogę wrzucić moim dzieciom do talerza zielonej pietruszki- samo zdrowie. Ale pamiętam, że jako dziecko też nie lubiłam zieleniny.
Przepis:
- makaron penne ( dowolna ilość)
- około 500 ml sosu pomidorowego
- oliwki bez pestek
- 6-7 filetów anchois
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta papryki chili
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
- zielona pietruszka
- opcjonalnie kapary ( ja nie daję, bo u mnie w domu jem je tylko sama)
W rondelku podgrzewam parę łyżek oliwy z czosnkiem i papryką. Dodaję anchois i rozgniatam widelcem . Wrzucam pokrojone oliwki ( i opcjonalnie kapary). Duszę minutę i wlewam sos pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję około 10 minut. Gotuję też w tym czasie penne. Nakładam sos na makaron na talerzu i obficie posypuję pietruszką. Rewelacja!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz