czwartek, 18 kwietnia 2013

Przepis 15 - krupnik ryżowy

Gotuje się tą zupę, jak normalny rosół.
- włoszczyzna
- mięso na rosół ( ja daję skrzydełka lub nóżki kurczaka, ale można też wrzucić wołowinę, tylko wtedy rosół jest tłustszy)
- przyprawy: sól morska, ziele angielskie, liść laurowy, vegeta, pieprz
- zielona pietruszka
Zagotowuję mięso. Zbieram  tzw" burzyny". Wrzucam obrane: pietruszkę, seler, startą marchew, kilka gałązek zielonej pietruszki i por. Czasami kilka liści kapusty, gdy ją mam. I oczywiście przyprawy do smaku. Podgotowuję. Na koniec wrzucam ryż. Ja daję około 6 łyżek na średniej wielkości garnek, tak aby zupa nie była zbyt gęsta, ani za rzadka. Gotuję do momentu, aż mięso i ryż będą miękkie. Smak tego rosołku zależy w dużej mierze od ilości warzyw, jakie wrzuciliśmy do garnka. Im ich więcej, tym rosół będzie bardziej esencjonalny. Na koniec posypuję zieloną pietruszką. Nie wiem, jak Pola to robi, ale zawsze całą zostawia na talerzu.




Zupa spełnia swoją rolę, gdy dzieci są chore i nie tylko. Przy tym jest łagodna, sycąca i ma delikatny smak!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz