wtorek, 26 marca 2013

Przepis 5 - krem z pomidorów

Oto banalny krem z pomidorów.
- dwie puszki pomidorów w kawałkach ( warto mieć sprawdzonego producenta, ja używam 'Łowicz")
- dwa ząbki czosnku
- parę łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- kilka dużych liści świeżej bazyli
- sól morska 
- pieprz z młynka
- śmietana 30% do smaku
Na oliwie podsmażamy czosnek przez około 2 minuty. Dodajemy umytą bazylię. Wrzucamy zawartość puszek, wypłukując je dodatkową puszką wody. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień i  gotujemy około 40 min. Potem solimy do smaku i miksujemy blenderem. Pieprzymy i dajemy kapkę śmietany do każdej miseczki z zupą. Pycha! Ja często ją podaję ze świeżo upieczonym chlebem.





Szkoda, że Brunio za nią nie szaleje. Jest pyszna, sycąca i zdrowa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz