Oto przepis na warzywka. Ja dałam te co lubię. Myślę, że ich konfiguracja zależy od upodobań.
- burak
- marchew
- pietruszka
- brukselka
- cebula
- cukinia
Proponuję buraka, marchewkę, pietruszkę i brukselkę trochę podgotować. Potem warzywa pokroić w paski. ( oprócz brukselki) Wszystko wyłożyć na blachę z folią aluminiową. Obficie podlać oliwą z oliwek "extra virgin", posolić solą morską i zapiec w piekarniku. Z termoobiegiem 200 stp, bez 220. Piec przez
30 min. Po upieczeniu posypać rozdrobnioną fetą i uprażonymi orzechami włoskimi. Popieprzyć. Można polać dressingiem na bazie oliwy i octu balsamicznego z syropem z agawy, ale z doświadczenia wiem, że dzieci za nim nie przepadają. Ja nie posypałam niczym "zielonym", ponieważ dla moich dzieci zielona pietruszka może nie istnieć. A szkoda!
Wiem, że Brunio nie był zachwycony, ale dzięki wcześniejszym szaleństwom plastycznym, nie stawiał oporu przed spróbowaniem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz