niedziela, 19 maja 2013

Przepis 23 - pizza

Domowa pizza smakuje dużo lepiej, niż kupna. Chociażby z tego powodu, że mogę dodać do niej co chcę, a nie co oferują w menu. Dla moich dzieci robię wersję dosyć ubogą. Taką lubią. Dla siebie wersję na "bogato", z pieczarkami, cebulą, boczkiem, szynką i rukolą.
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 4 łyżki oliwy i trochę do posmarowania blachy
- półtorej szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
 - 1 łyżeczka soli
Rozpuszczam drożdże i cukier w połowie wody. Czekam parę minut, aż wyrosną. Wlewam do mąki, dodając też pozostałą ciepłą wodę i oliwę. Mieszam , dodaję sól i  zagniatam. Wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam, aż będzie gładkie i elastyczne. Około 10 minut.Wstawiam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut. Gdy wyrośnie rozkładam na wysmarowanej oliwą blasze. Można podzielić na kilka części i porobić mniejsze pizze.
Zdradzę Wam sekret. Jeżeli macie w pobliżu sklep "Carrefour", dajcie sobie spokój z robieniem ciasta. Na hali kupicie doskonałe ciasto na pizzę, robione w ichniej piekarni za jedyne 90 groszy. Codziennie jest świeże.
Dodatki:
- ketchup i trochę przecieru pomidorowego
- salami
- ser żółty
- mozzarella
- sól, pieprz, oregano
Na rozłożone ciasto nakładam ketchup rozmieszany z przecierem pomidorowym. Na wierzch kładę salami, solę i pieprzę, posypuję startym serem  żółtym i startą mozzarellą. Na wierzch dodaję oregano. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20- 25 minut. Trzeba uważać, aby ciasto się nie przypaliło, a ser dobrze rozpuścił.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz