czwartek, 9 maja 2013

Przepis 20 - nuggetsy

Domowe nuggetsy:
- mięso z piersi kurczaka
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- woda
- przyprawy ( ja daje słodką paprykę, czasami kurkumę, sól morską i trochę pieprzu)
- olej
Piersi kroję na małe i cienkie kawałki. Pozostałe składniki mieszam mikserem dolewając wody tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Przyprawy można dodać jakie się chce. Na pewno dobrze też smakują z czosnkiem. Maczam kawałki mięsa w cieście i smażę na oleju rzepakowym na patelni. Trzeba uważać, aby ich nie przypalić. Smażą się stosunkowo krótko.




Wiem, że Brunio ma już ich trochę dosyć. Muszę więc wprowadzić okres ochronny na nuggetsy i zrobić długą przerwę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz