poniedziałek, 21 października 2013

Przepis 45 - krem z dyni

Zupa-krem z dyni:

- mała lub średnia dynia
- 1 mała cebulka
- szczypta imbiru w proszku
- świeżo starty imbir
- świeżo zmielony pieprz
- bulion lub woda
- oliwa

Dynię trzeba umyć, przekroić, oddzielić pestki i pokroić w kostkę. W rondelku podsmażyć na oliwie starty imbir i imbir w proszku. Ja daję około łyżki świeżego imbiru i łyżeczkę imbiru w proszku. Do tego dodać pokrojoną cebulkę i dynię. Smażyć około 3-5 minut. Zalać bulionem ( lub wodą)  i dusić około pół godziny. Potem zmiksować na gładki krem. Na koniec dodać trochę soli i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Bardzo lubię zupę zagęścić kilkoma łyżkami mleka kokosowego lub serka typu "philadelphia". Niestety moje dzieci wręcz przeciwnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz