wtorek, 14 stycznia 2014

Przepis 57 - ciasto cynamonowe

Ciasto jabłkowo-cynamonowe:


- szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- 2/3 szklanki oleju
- 10 dkg posiekanych orzechów włoskich

Jajka ubijam z cukrem na gładką masę. Przesianą mąkę z proszkiem, cynamonem i sodą dodaję stopniowo do masy, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Na koniec dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłka, olej i orzechy. Delikatnie mieszam całość. Przelewam do tortownicy i piekę w temp. 180 stopni przez 50 min. W termoobiegu trochę krócej. Ciasto zawsze się udaje. Na koniec posypuję cukrem pudrem. Świetnie smakuje na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz