Pszenne bułki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 50 g zimnego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 8 g drożdży
- szczypta soli morskiej
Drożdże rozkruszyć w kubku i dosypać do nich cukier. Zalać 4 łyżkami zimnego mleka i rozmieszać. Mąkę połączyć z masłem i solą. Utrzeć ręką. Dodać mleko z drożdżami, resztą mleka i rozbełtanym jajkiem. Wszystkie składniki połączyć i wygnieść ciasto. Ja dosypałam trochę więcej mąki, aby konsystencja ciasta była odpowiednia. Odstawić w ciepłe miejsce w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 225 stopni, góra-dół. Z ciasta formować małe kulki z wyciśniętym paskiem nożem pośrodku. Wstawić na blasze do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz