Śledzik ze świeżym tymiankiem:
- 6 płatów śledziowych
- świeży tymianek
- suszone śliwki ( około 10)
- orzechy włoskie ( pół szklanki)
- 1 i pół szalotki
- pieprz
- olej rzepakowy
Śledzie moczę przez dwie godziny w wodzie. Raz zmieniam wodę po godzinie. Kroję śledzia w paski około 2 cm. Posypuję pokrojoną w kostkę szalotką, suszonymi śliwkami. Orzechy prażę parę minut na patelni. Potem kroję na małe kawałki. Posypuję śledzia. Mam to szczęście, że zasadziłam w ogródku zioła i nawet w czasie ciepłej zimy mam świeżą dostawę. Tymianek więc obrywam z jego małych listków i dosyć obficie posypuję śledzie. Na koniec polewam olejem i pieprzę. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz