piątek, 18 kwietnia 2014

Przepis 69 - tarta orzechowo-migdałowa

To ciasto można  spokojnie nazwać mazurkiem. Smakuje rewelacyjnie,  nie jest ciężkie, ani przesadnie słodkie.



- 150 g brązowego cukru
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mielonych migdałów
- 75 g mielonych orzechów ( ja dałam laskowe)
- 150 g masła
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- słoik powideł śliwkowych
- orzechy pekan
- migdały bez skórki

Mieszam mąkę, cukier, przyprawę do piernika oraz mielone orzechy i migdały. Dodaję masło i zagniatam ciasto. Na koniec dodaję jajko i zagniatam, jak kruche ciasto. Wkładam do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu z lodówki 3/4 ciasta wykładam formę nasmarowaną wcześniej masłem. 1/4 rozwałkowuję i wycinam paski. Na placku w formie rozsmarowuję powidła, a na wierzch kładę paski z reszty ciasta. Pomiędzy nie, wkładam migdały i orzechy pekan. Ponownie wkładam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę w termoobiegu przez 25- 30 minut.



Pycha! Przepis doskonały na święta i Wielkanocne i Bożego Narodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz