Tagliatelle ze szparagami:
- makaron tagliatelle
- zielone szparagi
- pomidorki koktajlowe
- śmietana 30% ( duże opakowanie)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
- starty parmezan
- olej rzepakowy
Szparagi myję i odrywam końcówki. ( szparag zawsze złamie się we właściwym miejscu) Wrzucam na gotującą się wodę z jedną łyżeczką cukru i gotuję 8-10 minut, w zależności od grubości szparaga. Potem kroję na podłużne kawałki i wrzucam na olej, na patelnię razem z pokrojonymi na pół pomidorkami. Dodaję wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i chwilę podsmażam. Zalewam śmietaną i gotuję kilka minut, aż śmietana zgęstnieje. Na ugotowany al'dente makaron nakładam sos i posypuję parmezanem.
Kolory tak piękne, jak walory smakowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz