wtorek, 8 kwietnia 2014

Przepis 67 - tiramisu

Tiramisu:




- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 500 g serka Mascarpone
- 1-2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki Amaretto
- 2-3 łyżki rozpuszczalnej kawy
- kakao do posypania

Żółtka ucieram z cukrem pudrem na gładką masę. Stale mieszając dodaję po łyżce serka Mascarpone i na koniec Amaretto. Do miski wsypuję kawę i zalewam dużą ilością wrzątku. Moczę w niej przez sekundę biszkopty i układam w naczyniu lub szerokiej foremce. Na warstwę biszkoptów nakładam warstwę kremu. Na nią kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i na koniec krem. Wszystko posypuję przez sitko prawdziwym kakao i na dwie godziny wkładam do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz