czwartek, 8 maja 2014

Przepis 70 - risotto z kaszy pęczak

Risotto z kaszy pęczak:



- szklanka kaszy pęczak
- szklanka suszonych pokrojonych grzybów
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szczypior z dymki
- parmezan lub inny starty ser
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżeczki estragonu
- śmietana 30%
- olej rzepakowy
- 500 ml bulionu
- sól morska
- świeżo starty pieprz

Kroję kurczaka w  małą kostkę i podpiekam, z również pokrojoną cebulą, na oleju na dużej patelni.  Dodaję wcześniej zalane gorącą wodą ( 1 szklanka)  grzyby. Wodę zostawiam. Wsypuję surową kaszę pęczak i mieszam. Dodaję estragon, czosnek i musztardę. Potem zalewam połową bulionu i połową wody po grzybach. Duszę i mieszam. Gdy woda wyparuje, dodaję pozostały bulion i wodę po grzybach. Kasza musi być miękka. Trwa to około 25 minut. Na koniec wlewam około pół szklanki śmietany 30 %. Solę i pieprzę do smaku.
Risotto można posypać startym parmezanem ( lub innym serem)  i pokrojoną dymką.


Danie jest bardzo sycące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz