wtorek, 17 czerwca 2014

Przepis 74 - pieczone owoce pod kruszonką



Składniki:
- truskawki
- brzoskwinie
- cukier waniliowy
- pół cytryny
- szklanka brązowego cukru trzcinowego
- szklanka mąki pszennej
- pół paczki masła

Formę smaruję masłem i wysypuję na nią garść bułki tartej. Kroję brzoskwinie i wysypuję na formę razem z truskawkami. Ilość zależna od formy. Posypuję cukrem waniliowym i skrapiam wyciśniętą połową cytryny.
W misce łączę szklankę brązowego cukru z mąką i masłem. Posypuję otrzymaną kruszonką owoce. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni w termoobiegu i piekę 25-30 minut.
Ten deser je się na gorąco z dwoma gałkami lodów waniliowych.


Ten deser można robić ze wszystkimi owocami, jakie chcemy, w dowolnych konfiguracjach. Mnie najbardziej smakuje z truskawek i brzoskwiń właśnie, lub na jesień, z jabłek i śliwek węgierek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz