czwartek, 13 lutego 2014

Przepis 61 - tagliatelle z pesto

Pesto:



- doniczka świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- garść pestek słonecznika lub dyni
- garść orzechów włoskich
- szczypta soli
- pieprz do smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Całą bazylię z doniczki urywam i myję. Potem wszystkie składniki miksuję w blenderze. Jeżeli sos jest za gęsty dodaję więcej oliwy.

Makaron pesto:

- makaron tagliatelle ugotowany al'dente
- śmietana 30%
- pierś z kurczaka
- olej
- sos pesto

Podsmażam na oleju pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka. Dodaję śmietanę i sos pesto.  Duszę przez chwilę.Wlewam sos na ugotowany al'dente makaron tagliatelle i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz