wtorek, 30 września 2014

Przepis 78 - tarta Poli z białą czekoladą i borówką amerykańką



składniki:
ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 125 g pokrojonego w kostkę, schłodzonego masła
- 1 łyżka wody ( opcjonalnie)

krem
- 250 g serka mascarpone
- 1 tabliczka dobrej białej czekolady
- opakowanie borówek amerykańskich

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję masło w kawałkach, cukier i łyżkę wody. Zdecydowanymi ruchami zagniatam ciasto i wkładam w folii do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 175 stopni w termoobiegu. Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika wykładam je na natłuszczoną wcześniej masłem formę i nakłuwam wierzch widelcem. Piekę ok 25-30 minut, aż uzyska złoty kolor.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i pozostawiam do wystygnięcia.Potem dodaję do niej opakowanie serka mascarpone i delikatnie mieszam łyżką, aby masa nabrała jednolitej konsystencji. Schładzam w lodówce około godziny. Krem nakładam na upieczony i ostudzony spód.
Na wierzch układam borówki. W zasadzie ułożyła je Pola, bo mnie prawdopodobnie nie starczyłoby cierpliwości i pewnie bym je po prostu wysypała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz